Hrana je potreba,hrana je ugoda,hrana je pitanje osobnih i kulturnih sklonosti, ali hrana je i globalni problem.
Proizvodnja hrane danas:
Koliko izbor hrane pozitivno ili negativno utječe na ljude i planet ovisi o slijedećim aspektima:
Što jedemo?
Koliko(čega) jedemo?
Koliko hrane bacamo?
Kako je naša hrana proizvedena?
Tko je od toga imao koristi?
PROBLEMATIČNI TRENDOVI
1.SVAKA HRANA U SVAKO VRIJEME, OD SVUGDJE
Je li pravo vrijeme da se jedu jagode?
Nesezonsko voće i povrće uzgaja se u staklenicima ili dolazio iz dalekih krajeva za čiji se transport utroši 10 do 20 puta više goriva nego za proizvodnju na lokalnom području
Da bi 1 kg jagoda zimi došao do nas potrebno je utrošiti 5 litara benzina.
2.GLOBALNO POVEĆANJE POTROŠNJE MESA
Potrebno je 11 milijuna hektara zemlje kako bi se nahranile europske domaće životinje sojom
Jedna trećina svjetske obradive površine koristi se za uzgoj stoke
Za proizvodnju jednog hamburgera potrebno je 2400 litara vode
3.JEDEMO SVE VEĆE KOLIČINE VISOKO PRERAĐENE HRANE
2013. godine zabilježeno je 42 milijuna djece s prekomjernom težinom
Palmino ulje se nalazi u velikom broju visoko prerađenih prehrambenih proizvoda. Uzgoj palmi glavni je uzrok krčenja šuma u Indoneziji kojima se uništava i biljni i životinjski svijet.
4.SVE JE VEĆA DISTANCA IZMEĐU UZGAJIVAČA I POTROŠAČA
Znamo li odakle dolazi hrana koju jedemo?
Tko stoji iza te hrane?
5.SVE VEĆOM STANDARDIZACIJOM PREHRANE,GUBI SE RAZNOLIKOST NAMIRNICA
U razdoblju od 100 godina izgubljeno je 75% biološke raznolikost poljoprivrednih proizvoda.
6.U SVIJETU SE BACI JEDNA TREĆINA HRANE
U zemljama u razvoju baci se 6-11 kg hrane po osobi, a u razvijenim zemljama 95-115 kg.
ŠTO MOŽEMO UČINITI
5.Počnite uzgajati hranu, čuvajte stare sorte!